
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Pamajorán obyčajný - Oregáno je ľudovo zvaný aj Dobromyseľ. Je to odolná trváca bylina pochádzajúca zo Stredomoria. Táto silno aromatická rastlina dorastá do výšky až 60 cm a kvitne krásnymi ružovými až fialovými kvetmi od júna do augusta.
Blahodárne pôsobí na psychiku, má protizápalové účinky, je silným prírodným antibiotikom a oregánový olej sa využíva na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí. Má aj silné detoxikačné účinky a pôsobí proti voľným radikálom. Pre svoje liečivé účinky sa dá použiť aj ako liek proti kašľu a bolestiam hlavy.
V kuchyni sa využíva hlavne na prípravu talianskych a gréckych jedál, ako korenie do pokrmov.
Pamajorán, alebo oregáno, je divoko rastúca bylinka, ktorá je nenáročná na pestovanie. Jej prirodzeným prostredím sú lúky a stráne, i vo vyšších polohách.
Pamajorán môžete vysievať priamo na stanovisko, avšak v takomto prípade musíte počítať s dlhšou dobou klíčenia. Lepšie je semená predpestovať (marec) a sadeničky potom vysadiť v priebehu mája do riadkov na záhon. Odporúča sa ponechať medzi nimi viac miesta, pretože pamajorán má tendenciu sa značne rozrastať.
Bylinka má rada suché a slnečné stanovisko. Možno ju pestovať bez problémov v skalke.
Rastlina nemá rada chlad. Na zimu je dobré ju prikryť prikrývkou z čečiny alebo lístia.
Vňať rastliny sa zberá dvakrát ročne – v období kvitnutia a na jeseň. Odstrihávajú sa celé stonky, tesne nad ich drevnatou časťou. Bylina potom znova vyráža nové výhonky. Odstrihnuté časti sa zväzujú a sušia zavesené v tieni. Pamajorán možno v sušenom stave skladovať v dobre uzatvorených nádobách po dobu jedného roku.
Rastlinu môžme množiť delením trsov.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa