×
Vyhľadávanie v blogoch

Doplňte záhradu o okrasné trávy, na pestovanie sú jednoduché

Na trhu je naozaj pestrá ponuka tráv od nízkych až po tie vysoké. Ak si vyberiete správny druh, ich pestovanie bude jednoduché. Tie najmenej náročné nemusíte zalievať ani hnojiť a väčšinou bývajú aj odolné voči chorobám a škodcom.

Pri výbere je nutné rozmyslieť si niekoľko vecí: úspešné pestovanie závisí predovšetkým od podmienok v záhrade. A to od klímy (teplomilnejšie trávy ako Arundo, Cortaderia, Hakonechloa v horských oblastiach zaiste vymrznú), vlhkosti, kvality pôdy a oslnenia. Tiež záleží na tom, či bude tráva tvoriť solitérne dominantné trsy, či je doplnok do záhona trvaliek alebo svojimi trsmi osvieži skalku.

Medzi desiatkami druhov okrasných tráv nájdete aj také, ktoré si poradia aj s extrémnymi podmienkami, nech je to napríklad suchá pôda na plnom slnku alebo naopak tienisté a vlhké miesto v podraste stromov či na okraji jazierka. Vďaka širokej ponuke (po vhodnom výbere) možno tieto rastliny vysádzať ako na extenzívne šikmú strešnú záhradu so slabou vrstvou substrátu, tak na mokré záhradné pramenisko, kde budú mať po celý rok korene vo vode.

Trávy na slnko do suchej pôdy

Festucaamethystima - kostrava Amethyst 

Festuca coxii – kostrava coxii 

Festucacinerea - kostrava sivá

Festucagautieri - kostrava medvedia

Festucaglauca - kostrava strieborná

Festucaovina - kostrava ovčia

Melicaaltissima - strdivka najväčšia

Pennisetumalopecuroides - dochanpsárkovitý

Sesleriaalbicans - Seslaria nitida

Stipatenuissima

Trávy na slnko do vlhkej sviežej pôdy

Carexbuchananii - ostrice Buchananová

Carexelata – ostrica chocholatá

Imperatacylindrica - lalang valcovitý

Miscanthussinensis - ozdobnica čínska

Moliniaarundinacea - bezkolenec trsteníkovitá

Panicumvirgatum - proso prutnaté

Trávy do polotieňa až tieňa, do pôdy suchšej až normálnej

Carexflava - ostrice Rusa

Carexpendula - ostrice previsnutá

Deschampsiacaespitosa - metlica trsnatá

Luzula nivea - chlpaňa snežnatá

Moliniacaerulea - bezkolenec modrý

Poachaixii - lipnica širolistá

Trávy do polotieňa do vlhkejšej pôdy

Hakonechloamacra - rákosík japonský

Aj bambus je tráva

Našu zimu prežívajú mrazuvzdorné bambusy pochádzajúce zo severnej Číny - od nízkych, sotva polmetrových trsov až po štvormetrové so steblami s priemerom niekoľko centimetrov (v ponuke je cez 50 druhov).

Najčastejšie pestovanými sú bambusy z rodu Phyllostachys, Fargesia, Pseudosasa, Sasa, Pleioblastus a ich rôzni kríženci. Počítajte však s tým, že sa bambusy značne rozrastajú do šírky a do malých záhradiek sa príliš nehodia. Bambusy potrebujú k životu i vlhkejšiu pôdu bohatú na živiny.

Jednoročné druhy niektorých tráv majú tak pekné kvetenstvo, že sa vysievajú ako doplnok medzi letničky, cibuľoviny a hľuznaté rastliny (napríklad do výsadby georgín) alebo sa pestujú na sušenie ako aranžérsky doplnok. K tým najznámejším patria napr. zajačí chvostík vajcovitý (Lagurusovatus) alebo nádherná kraslica najväčšia (Briza maxima).

Do okrasného záhonu môžete vysadiť aj druhy teplomilných obilnín, napríklad proso siate (Panicummiliaceum) alebo cirok (Sorghum), ktorý má aj tmavohnedé odrody. Druhy jednoročné aj vytrvalé obsahujú zaujímavé trávy patriace do rodu dochan alebo tiež perovec (Penisetum).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa