×
Kliknutím zobrazíte viac produktov.
No products were found.
PPL Parcelshop
Vyhľadávanie v blogoch

Pozor na škodcov a choroby cibuľovín

Z chorôb napádajúcich cibuľoviny rozlišujeme vírusové, bakteriálne a hubové.

Vírusy často spôsobujú bunkovú smrť a postupne ničia celú rastlinu alebo jej časť, narušujú totiž metabolizmus buniek, celých pletív a rastliny. Príznaky napadnutia vírusmi sa líšia v závislosti na druhu rastliny, jej stanovišti, výžive a ďalších faktoroch. Sú nebezpečné predovšetkým tým, že sú nevyliečiteľné a ľahko sa prenášajú na ďalšie rastliny.

Najznámejšie vírusové choroby

  1. žltá pruhovitosť narcisu - tvorí žltkasté pruhy na listoch alebo kvetných stvoloch.
  2. vírusová pestrokvetosť tulipánov - prejavuje sa farebnými zmenami na kvetoch, niekedy šľachtitelia využívajú pri tvorbe nových odrôd.
  3. mozaika narcisu - najmä pri skupine rúrkovitých narcisov a prejavuje sa žltou mozaikou (mramorovaním) na listoch.

Bakteriálne choroby čiže bakteriózy, spôsobujú rozpad pletív a hnitie predovšetkým u cibulí. Baktérie sa do rastlín dostávajú z pôdy v miestach poranenia. Najmä pri zbere musíme dbať na to, aby sa cibuľa mechanicky nepoškodila. Ľahko je možné zameniť ich s chorobami hubovými. Spoznajú sa podľa nepríjemného zápachu napadnutého miesta.

Najčastejšie nákazy

  1. mäkkou hnilobou - zastaví rast rastliny, žltnutie listov, hnitie stoniek v mieste styku s pôdou.
  2. žltou hnilobou - z cibúľ sa choroba rozširuje na listy a stonky, na priereze cibule sú viditeľné žlté mäkké zahnívajúce škvrny.

Pôvodcami hubových chorôb sú rôzne patogénne huby (Fungi). Napadnutie sa na cibuliach, listoch a kvetných stonkách môže prejaviť rôzne sfarbenými povlakmi, škvrnami a zahnívajícími miestami. Rozvoju týchto chorôb pomáha prílišné premokrenie pestovateľského substrátu, vysoká vlhkosť vzduchu, oneskorený zber cibulí, ale tiež príliš skorá výsadba cibulí.

Niektoré cibuľoviny priam neznášajú zimnú vlhkosť a je potrebné ich na stanovišti chrániť plastovou fóliou alebo sklom pred snehom, práve tie najčastejšie podliehajú skaze pôsobením hubových organizmov.

Najčastejšie hubové patogény

  1. pleseň ľaliová - červenkasté alebo žltkasté škvrny sa objavujú na listoch, stonkách a kvetoch.
  2. fuzáriová hniloba cibule - napr. sa prejavuje hnednutím a mäknutím podpučia, mäknutím sukníc cibule a ich následným vysychaním a tvrdnutím, hnedými škvrnami na cibuliach, ktoré neskôr prekryje ružovkastý povlak.
  3. penicilínová hniloba - na cibuli (v jej spodnej časti) sa objavujú hnedé škvrny, na ktorých sa neskôr rozrastá modrozelený povlak,
  4. pleseň narcisová - prejavom napadnutia sú tmavohnedé škvrny na hornej časti cibule, škvrny môžu neskôr zahnívať,
  5. pleseň tulipánová - prejavuje sa počas pučania, listy a stonky sú pokrútené, napadnuté časti rastlín pokrýva sivý povlak.

Prevenciou môže byť morenie cibulí pred výsadbou a dodržiavanie požiadaviek rastlín na výsadbu, stanovište, zálievku, zber cibulí.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa